Overdag van maandag t/m vrijdag
Wanneer u een pijnklacht of een kapotte beugel heeft, wacht dan niet tot de volgende controle, maar neem direct contact met ons op. Bel of mail ons indien mogelijk tussen 8.30 en 10.00 uur, zodat wij u eventueel dezelfde dag nog kunnen helpen.

In de avond of in het weekend
Heb je een probleem op vrijdag of in het weekend dat niet kan wachten, luister dan het gehele bericht op het antwoordapparaat af om de gegeven instructies op te volgen. Houd pen en papier bij de hand voor het noteren van de gegevens, zoals het nummer van de waarnemende orthodontist.

Het overgrote deel van de klachten met de uitneembare en vaste beugel behoeven geen directe aandacht maar kunnen wachten tot de volgende dag of tot na het weekend.

Hieronder vindt u antwoorden op de meest voorkomende problemen.

Na een bezoek aan de praktijk, heb ik pijn in mijn mond?

Ja dat kan doordat de beugel opnieuw is geactiveerd en/of de draden zijn vernieuwd. Dit kan een paar dagen duren. Een pijnstiller (paracetamol) verlicht de pijn. Ook kan het zijn dat bepaalde delen van de beugel ruw zijn voor de mondslijmvliezen. Deze delen kun je gladder maken door er bijv. suikervrije kauwgom of witte was (krijg je mee in de praktijk) op te plaatsen. Blijven klachten aanhouden, neem dan contact op met de praktijk.

Mijn blokbeugel zit los en valt uit mijn mond als ik slaap?

Als je je blokbeugel pas kort geleden gekregen hebt, komt dit doordat je mond nog onvoldoende gewend is aan de blokbeugel. Dat je blokbeugel dan twee/drie nachten uitvalt is normaal. Door de blokbeugel meer overdag te dragen zal je mond beter aan de blokbeugel wennen met als resultaat dat de blokbeugel na enige dagen `s-nacht wel blijft zitten. Heb je je blokbeugel al wel een tijd en zit deze los, neem dan contact op met de praktijk

Mijn losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn?

Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk.

Er zit bij mijn vaste beugel een blokje (bracket) los?

Als je last van de bracket hebt, kun je het blokje bedekken met suikervrije kauwgom of witte was. Stop met het dragen van elastiekjes. Neem altijd contact op met de praktijk, zij laten je weten of je eerder terug moet komen om het slotje/de bracket weer vast te zetten of dat je het loszittende slotje kunt laten zitten tot de volgende afspraak.

Er prikt bij mijn vaste beugel iets in de wang of de tong?

Als de draad uit het achterste buisje is geschoten, kan je proberen het draadje terug te plaatsen. Eventueel kun je proberen het draadje af te knippen met een klein tangetje of een nagelknippertje.
Lukt dat niet, probeer dan het scherpe gedeelte af te dekken met suikervrije kauwgom of witte was.

Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

Er zit bij mijn vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los?

Als je last hebt van het ringetje kun je het met suikervrije kauwgom of witte was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende bandje evt. gewoon zitten. Indien daar een buitenbeugel aan vast hoort te zitten moet je deze gewoon uitlaten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk om het ringetje weer vast te laten zetten.