Na de actieve behandeling, waarin de tanden en de kiezen naar de gewenste positie worden bewogen, is het van belang dat de tanden in deze positie worden gehouden. We plakken daarom een draadje aan de achterkant van de voortanden om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan. Dit draadje noemen we een spalkje. Wij adviseren na plaatsing de spalk levenslang in positie te laten.

Wanneer het spalkje los komt moet je direct bellen om het opnieuw te laten vast zetten. Wanneer je dit niet doet, kunnen de tanden weer scheef gaan staan. Als de tanden terugdraaien, kan een spalkje dat niet weer rechtmaken en zal in veel gevallen opnieuw een beugel moeten worden geplaatst.

Soms wordt er ook een retentiebeugel (een plaatje) geplaatst om de kiezen en de kaak zo goed mogelijk in de nieuwe stand vast te houden. Nadat de vaste beugel verwijderd is, moet de retentiebeugel worden gemaakt.

Tijdens de retentieperiode van vaak één jaar vindt nog een aantal keren een controle plaats, waarbij wordt gecontroleerd of de tanden en kiezen op een goede manier groeien. Bij spalkjes controleren wij of ze goed vastzitten en of er nieuwe lijm moet worden aangebracht. De retentieplaat moet bij de controles altijd worden meegenomen.
 Soms blijkt dat ondanks de retentiebeugel en spalkjes tanden of kiezen toch wat verschuiven. Wacht dan niet, maar maak direct een afspraak voor een controle.
 Het zorgvuldig dragen van, en omgaan met, de retentiebeugels evenals een regelmatige controle hiervan is de beste waarborg voor een goede stabiliteit van het eindresultaat!