Je gaat ieder halfjaar naar de tandarts. Je wilt tenslotte dat je gebit en tandvlees in tiptop conditie zijn en blijven. Maar je wilt ook mooie rechte tanden en een stralende lach. Ook daarover kan de tandarts je adviseren. Maar ook zonder verwijzing is iedereen welkom bij de orthodontist voor een advies. Meestal wordt u door de tandarts naar de orthodontist doorverwezen. Maar ook zonder verwijzing is het mogelijk om een afspraak te maken met de orthodontist. Een orthodontist zet je tanden en kiezen recht in je mond. Om een afspraak te maken voor een eerste consult heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts. Het liefst zien we de jonge patiënten in de leeftijd van elf tot twaalf jaar. Op deze leeftijd kunnen we een goede inschatting maken welke beugelbehandeling het beste is voor uw kind. De wisseling hoeft niet altijd voltooid te zijn om een beugelbehandeling te kunnen starten.

Tijdens het eerste consult zal de specialist de situatie van uw gebit, de kaken en het gezicht klinisch beoordelen. We vragen u naar uw verwachtingen en uw medische geschiedenis. Vervolgens zullen we in grote lijnen de mogelijkheden van orthodontische behandeling met u bespreken.
 Soms is de conclusie van het eerste consult dat behandelen (nog) geen zin heeft. Wanneer een behandeling wel zinvol is, volgt een uitgebreid onderzoek alvorens we een beugel plaatsen.

Als de stand van de kaken (bijvoorbeeld een grote overbeet) of de stand van de tanden (ruimtegebrek of juist grote spleten) niet goed is, kan een orthodontistische behandeling nodig zijn. . De orthodontist kan dan tijdens een consult informatie geven over voor- en nadelen van een beugelbehandeling. En hij kan de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, uitleggen. Het kan ook zijn dat de orthodontist voor de behandeling overlegt met andere specialisten zoals een logopedist, een kaakchirurg of een parodontoloog.

Het is belangrijk om tijdens de beugelbehandeling wel nog voor een halfjaarlijkse controle bij je tandarts langs te gaan, deze controleert je gebit op cariës (gaatjes) en ontstekingen.